Com és?

Segons una llegenda, el nom de Malgrat de Mar, prové de l’època en què els prisioners del castell de Palafolls havien d'anar a treballar a la localitat veïna “de mal grat”. De fet, va ser un poble veí i menor junt amb Palafolls durant molts d’anys.
La vila de Malgrat de Mar té una altitud de 4 metres per sobre el nivell del mar i una extensió d’uns 8’9km2, situada a l’extrem nord de la província de Barcelona, just entre la part més meridional de la Costa Brava i la part més septentrional de la costa del Maresme.
S'observen quatre nivells de abaix a dalt
Té una façana marítima formada per platges de sorra gruixuda i daurada. Les platges són el gran reclam d’aquesta població: 7 quilòmetres de sorra que es divideixen entre 3 platges:

- Platja de l’Astillero. Situada davant del Passeig Marítim, on es troben la majoria dels establiments turístics, com a conseqüència gran demanda de serveis i instal·lacions de platja es concentra en aquesta zona que és la més concorreguda a l’estiu.
- Platja de Malgrat. Davant el nucli antic de la població. Cada any obté la distinció de Bandera Blava per la seva qualitat.
- Platja del Pla de Grau. Molt extensa i envoltada d’espais agrícoles i naturals. Acaba a la desembocadura de La Tordera. És aquesta zona on es troba la zona protegida de vegetació psammòfila, on des de l’any 2002 s’està duent a terme un projecte de protecció i introducció d’espècies pròpies de la vegetació dunar. Aquesta platja està molt influenciada pel sector turístic del Càmping.

Geològicament trobem el turó de Montagut, el Pla de Pineda i l’ hemidelta dret de La Tordera, conegut com a Pla de Grau. Aquestes tres formacions geològiques presenten ecosistemes diferenciats i de contrastos que donen les característiques paisatgístiques a Malgrat de Mar. Cadascuna d’aquestes unitats geomorfològiques experimenta ecosistemes prou diferenciats que són la base de la gran riquesa paisatgística del municipi:

- Pla de Pineda. Tot i la pressió urbanística, rere els grans hotels encara es pot trobar un espai agrícola que en un altre temps va ser de gran qualitat. Passejar-s'hi, a peu o en bicicleta, és ben recomanable.
- Pla de Grau. Gran espai agrícola protegit on es conreen sobretot productes d'horta (enciams, tomàquets, patates...).
- Desembocadura del Tordera. A l'estiu, el Tordera baixa relativament sec. Però si tenim l'oportunitat de veure'l baixar amb un mínim d'aigua, assistirem a l'autèntic espectacle de la desembocadura.

Pels voltants de Malgrat de mar, hi trobem els últims contraforts de la serralada del Montnegre: turons de Montagut, d'en Serra, d’en Dent i de Can Palomera (Blanes). El turó d’en Serra és una de les zones més altes dels voltants de malgrat i un lloc des del qual s'obtenen unes bones vistes del litoral i del mar. Pel que fa als pobles que l’envoltant són Blanes, Palafolls i el Barri Sant Lluís i Santa Susanna.
El clima és mediterrani, amb estius secs i calorosos i hiverns força moderats. La humitat provoca sensació de fred en el període hivernal i molta xafogor a l’estiu. L’època de pluges sol ser principalment durant els tres mesos de tardor, i l’estiu sol ser una estació de sequera. A la zona bufa el llevant, responsable de temporals marítims i de molta pluja.

Malgrat de Mar ha estat una població tradicionalment agrícola que ha tingut una considerable activitat de comerç marítim i, a partir del segle XIX, una important activitat industrial. Com a vila turística té els seus inicis al voltant de l’any 1960. Actualment, ha estat certificat com a Destinació de Turisme Familiar.
La vida social i cultural de Malgrat de Mar la marquen les entitats del poble, com l'Associació de Puntaires de Malgrat, o l'associació de la “Barretina Vermella”; les agrupacions de veïns de diversos barris, o el Centre d’Estudis Zenòbia Camprubí, la fundació “La Xarxa” o el Cine Club Garbí, a més de la Cultural Extremeña, la Cultural Flamenca o la Curda.
Des del S.XIV, Malgrat de Mar s’ha reconegut com un nucli cultural, artístic i social (el modernisme ha deixat marca en aquesta vila). Una de les característiques del nostre poble és la diversitat. Si us hi endinseu, veureu l’entorn històric on se situa Malgrat, així com els seus principals monuments i edificis (especificats en l’apartat “com ha canviat Malgrat· de Mar):


Ajuntament 
Església de Sant Nicolau
Peixateries Velles
Centre Cultural



Biblioteca Municipal "La Cooperativa"


Ca l'Arnau


Antic Hospital i Capella
Can Campassol

La Pilona

El Parc del Castell
Can Sala
Parc Francesc Màcia


Centre Cívic








Per últim, destacar els esdeveniments populars d’aquest poble: la Festa Major de Sant Roc (mig juny), l’aplec de la sardana a les Jornades Internacionals Folklòriques (principis de setembre) i la Festa Major d’hivern per Sant Nicolau (desembre).
Malgrat de Mar està agermanat amb els pobles de Cárdenas (Nicaragua), Incisa in Val d'Arno (Itàlia), Moguer (Huelva) i Seynod (França).


Benvinguts al nostre poble!!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada