Com ha canviat?

                                       https://www.youtube.com/watch?v=voMQTwe2NYU 

L’evolució favorable de Malgrat de Mar s’inicià al segle XVIII, amb el tràfic del camí ral a França (1747) i la intensificació de l’agricultura. Sabem que al S.XVIII s'exportava vi., productes de camp (blat de moro, fesols, pèsols i faves), que hi havia la fàbrica d'aiguardent, que s'exportava carbó de l'interior per Barcelona, etc.

L'espai agrícola ha sofert des del final del segle passat unes grans transformacions. De les vinyes, i després dels garrofers als vessants de les muntanyes, es va passar a una intensificació dels correus d'horta. Actualment, Malgrat hi ha dues zones clarament localitzades: Pla de Grau i el Pla de Pineda.
L'agricultura ha esdevingut cada cop més intensiva i la productivitat ha augmentat moltíssim. Ha canviat els sistemes de regatge, els adobs, el control de les plagues. Ha aparegut hivernacles, nous sistemes de conreu...

Al S.XIX, la industrialització ens vindrà de la mà del tèxtil, que serà l'activitat industrial predominant fins no fa gaires anys. La Fabrica de l'aigua (Tèxtil Maristany. S.A) n'és un exemple. També va ser important l'extracció de mineral de ferro de Can Palomeres, que constitueix al començament d'aquest segle. Al principi del segle XX es descobreix ferro als turons de Can Palomeres i del Mas Joer, però la rendibilitat del jaciment era escassa i després de la Primera Guerra Mundial fou abandonat. S'hi havien realitzat un conjunt de torres metàl·liques des de la muntanya fins a la mar, a través de les quals, per vagonetes, el material era descarregat a les bodegues dels vaixells i encara resta una plataforma dins la mar dita popularment la Pilona i les diferents mines.

Als darrers anys s'ha anat configurant un panorama industrial en tres eixos: les indústries químiques, situades al camí de la Pomereda, les tèxtils que han pogut adaptar-se a les noves situacions, i les metal·lúrgiques, d'un nivell qualitatiu molt elevat.

Així que Malgrat de Mar havia estat una població tradicionalment agrícola que havia tingut una considerable activitat de comerç marítim i, a partir del segle XIX, una important activitat industrial, principalment en el lli.

Era doncs una vila molt variada donat que en ella hi havien conviscut tan pescadors, miners (Mines de Can Palomeres), pagesos, que avui en dia els podeu trobar en el Pla de Grau.

Com a vila turística té els seus inicis al voltant de l’any 1960.

Actualment, hi ha una gran tradició en el sector turístic, acompanyat d’una gran oferta comercial i de restauració, que ha anat evolucionant al llarg dels temps fins ara, i que ha estat certificat com a Destinació de Turisme Familiar.

Com es pot veure al vídeo de fotos antigues els carrers no estaven molt transitats, la gent viatjava a peu, en bicicleta, o en carros, els carres no estaven asfaltats, i la gent vestia de manera senzilla, amb gorres i sabates de sola d'espart. Les feines estaven dedicades al camp, moltes famílies tenien hort i també estaven els pescadors.

Les dones es dedicaven a les feines de la casa, la criança i a les feines de reparar les xarxes i altres com fer puntes de coixí, els nens participaven de les feines dels pares.

Foto del llibre "Malgrat dels nostres avis" editat per l'Ajuntament de Malgrat (1993)

Hi havia un hospital que estava governant per monges i es situava al cantó de la capella.

Al següent vídeo es poden veure els carrers, la gent i els edificis de l’època dels avis.
Els avis van viure la postguerra una època de gana i penúria i de pocs recursos educatius. De mica en mica, va anar creixent una nova generació que veuria molts de canvis en les infraestructures, les tecnologies, van veure arribar la televisió, i ens vam obrir a Europa, que estava més avançada que el nostre país. Carreteres, mitjans de comunicació i un nou mitjà de vida, el turisme, van canviar completament la imatge del poble, els habitants van créixer en número, van arribar turistes del país i estrangers i es necessitava molta mà d’obra en la construcció i els serveis, els comerços es van multiplicar, les feines del camp van canviar molt i les dones es van fer treballadores. L’escola arribava a tothom i la població es feia cada vegada més democràtica.

El paisatge va ser completament transformat per macroedificis d’apartaments, sense lleis per protegir ecosistemes preuats. Actualment han sorgit ajudes per recuperar el perdut i protegir les dunes, per exemple.

En aquests moments, nosaltres vivim un temps de crisi i canvis mundials que afecten a tots els àmbits socials, les ONG d’ajuda a necessitats en temps de crisi com el Banc d’Aliment, Càrites i Creu Rojam fan recaptes de menjar diverses vegades a l’any, i encara que tots els sectors tenen problemes, Malgrat contínua mantenint el turisme.



Si ens remuntem a la història, podrem trobar l’origen del nom de la nostra vila, Malgrat. Segons una llegenda, el nom de Malgrat de Mar, prové de l’època en què els presoners del castell de Palafolls havien d'anar a treballar a la localitat veïna “de mal grat”. De fet, va ser un poble veí i menor junt a Palafolls durant molts d’anys.


A continuació us mostrem un seguit d'edificis que han anat canviant durant els anys:

Església de Sant Nicolau. És del segle XVIII, encara que s’hi conserven restes d’èpoques anteriors. Façana d’estil neoclàssic dedicada a Sant Nicolau de Bari. El temple va ser malmès l'any 1936 i restaurat durant els anys quaranta del mateix segle.
Peixateries Velles. Van ser construïdes l'any 1890, essent alcalde Martí Casas. Inicialment, l'espai central estava obert, a mode de carrer, i només estaven coberts els laterals, amb columnes de fosa com elements de suport. La coberta central, amb encavallades de fusta, és de l'any 1920. A la part sud hi havia les carnisseries i, al nord les peixateries. Encara es conserva la pedra on s'hi col·locava el peix.

Ajuntament. D’estil modernista, va ser inaugurat el 15 d’agost de 1913.. La façana es pot qualificar de modernista. Va ser remodelat l'any 1991. Actualment segueix igual.

Centre Cultural. Antigament era un cinema (abans hi havia 4 cinemes a Malgrat, avui dia no hi ha cap). Actualment, és espai dedicat a les projeccions cinematogràfiques, representacions teatrals i conferències, entre altres. Disposa, a més, de Sala d'Exposicions a la planta baixa.

Biblioteca Municipal La Cooperativa. Inicialment era una casa senyorial construïda a finals del segle XVI. Hi vivia la família noble dels Clapers. Posteriorment va complir moltes altres funcions: hospital de sang (s. XVIII), seu del Casino Malgratenc (s. XIX), seu d’una cooperativa obrera de consum (s. XX) Al 1998 es va reformar totalment per alberga la Biblioteca Municipal “La Cooperativa”, fins als nostres dies.

Ca l'Arnau. Construïda l’any 1914. L’any 1997 es va restaurar i va acollir durant 10 anys l’Escola Municipal de Música. Actualment és la seu del departament de cultura i de Malgrat Turisme SL.

Antic Hospital i Capella. L’any 1441 Hug Descolomer va fer donació dels seus béns a fi que es construís un hospital pels pobres de Jesucrist. Entre 1892 i 1970 va ser regit per les germanes de Sant Josep. L’Hospital, actualment, fa funcions de centre terapèutic i la capella adjunta serveix per a fer-hi actes culturals.

Can Campassol. Abans era una casa colonial, actualment hi està ubicat el Casal per als Jubilats.

La Pilona. Es tracta d’una plataforma artificial que servia, al començament del segle XX, com a punt d’embarcament del material de ferro de les mines de can Palomeres. Es transportava el ferro des de la muntanya mitjançant un sistema de vagonetes per unes torres metàl·liques. Actualment, no es fa servir. 

El parc del castell. Hi ha una torre del S.XVI i es troba al barri històric de la població. Hi destaquen les restes de la torre vigia utilitzada per defensar el poble, des d'on s'obtenen vistes de la vila i el litoral meditarrani. L'any 2002, quan s'urbanitzava el parc que l'envolta, va ser remodelat. Aquesta actuació, que va alterar substancialment la seva estructura, especialment a l'interior, ha resultat força polèmica i ha despertat la indignació de molta gent del poble. Actualment, el Parc ha possibilitat des de la seva creació, una zona d’esbarjo i lleure comuna a diferents sectors de la població, d’accés lliure i s’han realitzat múltiples activitats culturals. S’observa una meravellosa panoràmica de tot el municipi.

Torre de la Vídua de Can Sala. Antigament era una casa privada. Actualment la torre es troba en un estat lamentable d'abandó i degradació i ha estat objecte d'intenses campanyes reivindicatives organitzades per gent del poble. Finalment, ha estat adquirida per l'Ajuntament de Malgrat.

Altres aspectes a destacar són l’accés a la platja de la desembocadura de La Tordera, entre el riu i Càmping La Tordera, era un espai marginal, degradat totalment descontrolat. Abans es percebia més com un abocador . Actualment és un espai “protegit”.

Entre les societats culturals i esportives, havia estat capdavantera fins a la guerra civil la societat cultural i recreativa La Barretina (amb un grup coral, La Lira, el cor i orfeó La Barretina i una biblioteca), que organitzava festes i espectacles teatrals; la societat continua agrupant nombroses entitats culturals i esportives de la localitat. El 1981 es constituí la Societat Cooperativa Catalana Alt Maresme, formada per les cooperatives l’Amistat de Calella, La Unió de Canet i La Malgratense.

Pel que fa al desenvolupament del municipi ha estat molt ràpid en els últims 40 anys, amb un augment progressiu de la població, ja que en 1958 només tenia una població d'uns 3.500 habitants, mentre que el 2006 la seva població era de 19.923 habitants a l'1 de gener, amb una densitat de 2.538,54 hab. per km ².


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada